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ENVIRONMENTAL HEALTH 
 
 

SCHOOL FOOD SAFETY INSPECTIONS 
Required Pursuant to the WIC Reauthorization Act 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
Revised 10/17/18 

 
The following questions and responses are excerpts from a general 
information sheet developed by the United States Department of 
Agriculture (USDA) Food and Nutrition Service (FNS): 

1. Will USDA define what the food safety inspections must include? Will the 
food safety inspection cover the HACCP Plan that schools are required to 
have in place?  

USDA does not have the authority to define the content of the food safety 
inspections. The state or local public health agency is responsible for the 
content of the food safety inspections. State or local authorities 
responsible for such inspections adopt standards, such as the Food 
Code, to guide their inspection process.  

2. Must the two inspections be done at school kitchens that are production 
facilities or at all schools, including satellite kitchens where foods are only 
served but not prepared?  

Inspections must be conducted at any school that participates in the 
school lunch program or school breakfast program.  

3. Most schools have a good food safety record; why is it necessary to 
increase the number of food safety inspections? Shouldn’t we make the 
requirement for inspections risk-based rather than simply setting a 
mandatory number per year?  

There is increasing media and public interest in the safety of school 
meals. In response, Congress established this statutory requirement. 
USDA has no discretion to change it.  

4. May schools do a self-inspection and comply with the law?  

The National School Lunch Act requires that food safety inspections be 
conducted by the state or local governmental agency responsible for 
inspections. 
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5. Does the local educational agency (LEA) qualify as the state or local 
government agency responsible for food safety inspections?  

No. The Reauthorization Act requires that the food safety inspections be 
conducted by the state or local governmental agency responsible for food 
safety inspections. “Local educational agency” has the meaning given the 
term in section 9101 of the Elementary and Secondary Education Act of 
1965 (20 U.S.C. 7801).  

6. May a school or school food authority with a strong HACCP plan obtain 
only one food safety inspection per year?  

No. The law does not exempt schools or school food authorities with 
effective HACCP plans from complying with the food safety inspection 
requirement.  

7. Must schools that contract with a Food Service Management Company 
(FSMC) to manage food service operations comply with the requirement of 
two food safety inspections per year?  

Yes. A school that contracts with an FSMC retains control of the quality 
and general nature of the food service operation. A school that has 
entered into an agreement to participate in the National School Lunch 
and/or School Breakfast Program must abide by all program 
requirements.  

8. May a school count a food safety inspection conducted as part of the 
Summer Food Service Program or the Child and Adult Care Food Program 
as part of the two food safety inspections required per school year?  

Yes, as long as the inspection covers the same preparation facilities and 
similar food services. 

9. Is there any additional funding to cover the expenses involved with 
implementing either the inspection or HACCP requirements?  

Schools may use the food service account to pay for costs related to the 
new food safety requirements. The increases in the fees related to the 
food safety inspections and other costs related to the HACCP 
requirement are legitimate costs of managing the school lunch program. 

The United States Department of Agriculture (USDA) Food and Nutrition Service 
(FNS) developed a general information sheet regarding the food safety 
provisions of the Child Nutrition and WIC Reauthorization Act of 2004. The 
information is in a question and answer format to assist in complying with the 
food safety requirements, including the development of a food safety system 
based on Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) principles. This 
information may be accessed on the California Department of Education website 
at www.cde.ca.gov/ls/nu/ed/foodsafety.asp 

http://www.cde.ca.gov/ls/nu/ed/foodsafety.asp
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The following questions and responses were prepared by 
Environmental Health, and are specific to the school safety 
inspection program developed for schools within Los Angeles 
County: 

1. What schools are required to be inspected under the 2004 Reauthorization 
Act? 

 
Under the current provisions of Section 111 of the Child Nutrition and WIC 
Reauthorization Act, effective July 1, 2005, each school that participates in the 
National School Lunch or Breakfast Program is required to receive two food 
safety inspections per school year.  

 
2. Who must conduct the required inspections? 

 
The inspections must be conducted by a state or local governmental agency 
responsible for food safety inspections. The Los Angeles County Department of 
Public Health, Environmental Health has developed a food safety inspection 
program for school cafeterias in Los Angeles County. The Program is designed 
to help Los Angeles County School Districts meet the Federal mandates of 
Section 111 of the Child Nutrition and WIC Reauthorization Act. Private 
consultants, in house Quality Assurance, or other staff may not conduct the 
inspections.  

3. What areas of the school will be included in the food safety 
inspection conducted by Environmental Health? 

A food safety inspection will be conducted of the school cafeteria, 
including the eating area, trash/dumpsters, restrooms for food handlers, 
and food/utensil storage areas. This inspection will be based on the 
California Retail Food Code, commonly referred to as “Cal Code”.  

4. Will an inspection report be issued at each of the two required 
inspections? 

Yes. All violations will be noted on an inspection report. The inspection 
report will be discussed with the Person in Charge (PIC).  

5. Will revisits be conducted to verify compliance with each original 
inspection? 

If high risk health code violations are noted, immediate correction or other 
interventions may be necessary. High risk health code violations include, but are 
not limited to sewage, vermin, no water, no hot water, and food temperatures 
violations. A revisit inspection may also be conducted to verify compliance of 
high risk violations unable to be corrected at the time of the inspection.  
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6. Will the inspection report be graded or scored? Will a grade be 
posted at the school? 

No. The inspection reports will not be graded or scored and no grade will 
be posted at the school.  

7. Will the inspection report be required to be posted? 

Yes. A copy of the inspection report will be provided to the PIC. 
According to Federal law, this inspection report must be posted on site in 
a publicly visible location. 

8. Can the cafeteria be closed by Environmental Health? 

Since local public health agencies do not have enforcement authority 
over the state public school system, a recommendation for voluntary 
closure may be issued in cases where violations occur that pose a 
serious risk to health and safety. Such violations include but are not 
limited to sewage, vermin, no water, and no hot water.   

9. When will the inspection program begin?  

The inspection program will be available when school districts enter into service 
agreements with Los Angeles County Department of Public Health, 
Environmental Health. Environmental Health will conduct two food safety 
inspections within each school year July 1st through June 30th. The first 
inspection shall occur between September – November, and the latter inspection 
between January-May.  

   10. What will be the cost for the inspections? 

The inspections will be provided on a fee-for-service basis, offered at 
$197.00 per inspection, with two inspections per year. During the term of 
the agreement, Environmental Health will review the fee for service 
annually. The school district will be notified in writing of any change in 
cost, thirty (30) calendar days prior to the change becoming effective. 
Any increase in fees must be approved by the Los Angeles County Board 
of Supervisors.  

11. Which schools in the School District will be inspected by 
Environmental Health? 

The school district will provide Environmental Health with an inventory of 
schools to be inspected when the Service Agreement is signed and 
submitted. Only schools identified by the school district will be inspected. 
The school district, at its discretion, may make additions or deletions to 
the inventory list.  
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12. How will the billing process take place? 

Bills will be processed annually and will be due and payable thirty (30) 
calendar days after receipt of the billing statement. 

13.    Will the schools receive Public Health Permits? 

School cafeterias no longer are in receipt of Public Health Permits. 
Instead Environmental Health will issue Certificate of Inspections which is 
valid for one fiscal year. 

14. What is the process for contracting with Los Angeles County 
Environmental Health to conduct the required inspections? 

To enter into a contract with Los Angeles County Environmental Health to 
conduct the required inspections, interested school districts must 
complete the Service Agreement for Safety Inspections in Public School 
Cafeterias.  

15. How long will the Service Agreement be in effect? 

The Service Agreement will become effective upon execution by all 
parties and will remain in effect unless terminated by either party. Either 
party may cancel the agreement, for any reason, upon giving of at least 
thirty (30) calendar days advance written notice to the other party. 

16.    Will the central kitchen(s) of the School District be inspected?  

The central kitchen(s) will be inspected if included in the inventory of 
schools submitted with the signed Service Agreement. 

17.    Will charter schools in the School District be inspected? 

Charter schools will be inspected if they are included in the inventory of 
schools submitted by the school district with the signed Service 
Agreement. Charter schools not under the jurisdiction of the school 
district will be inspected if they enter into a Service Agreement with Los 
Angeles County Environmental Health. 

18.    What will be the process to get change of name done of a school? 

   School districts will submit copies of Business License and Articles of          
Incorporation along with a request for name change. 

19. How do I notify your department of address change of any school or 
the corporate office? 

School district will submit a copy of Business License as legal proof for 
change of address.  
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20. Whom do the school district notify regarding change of 
responsible person for school cafeteria? 

School district will notify Beatrice LeDuff, Environmental Health Staff 
Specialist at (626) 430-5239 or at aleduff@ph.lacounty.gov 

For more information, please contact Beatrice LeDuff, Environmental Health 
Staff Specialist at (626) 430-5239 or at aleduff@ph.lacounty.gov 

For additional information on the Food Inspection Program with Los Angeles 
County, access www.publichealth.lacounty.gov/eh.  

mailto:aleduff@ph.lacounty.gov
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